Achttien dagen voor ons vertrek passeert “TC PAM” oostelijk van Nieuw Zeeland. Eilandengroep Vanutua in de Pacific kreeg dit weekend de volle lading en omdat communicatie vrijwel onmogelijk is hebben we nog nauwelijks zicht op de impact. Een categorie 5 hurricane / cyclone met windsnelheden rond de 300 kilometer per uur is verwoestend, dus het ergste wordt gevreesd voor deze dunbevolkte eilandengroep. Nu, zondagmiddag 15 maart 2015, is PAM nog slechts een tropische storm en passeert PAM het noordelijk deel van Nieuw Zeeland aan de oostelijke zijde. Heel veel wind, een onstuimige oceaan en massa’s regenwater. De start van de volgende etappe van de Volvo Ocean Race, vanuit Auckland, is om veiligheidsredenen enkele dagen uitgesteld.
Ondertussen gaan onze reisvoorbereidingen gestaag door. De fotocamera’s zijn gisteren specialistisch gereinigd bij Chipclean in Heumen. Best opzienbarend hoeveel stof en vervuiling zich hecht aan de sensor diep in het binnenwerk van de camera. Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de lenzen te laten kalibreren en te ontdoen van vuil en stof. Batterijen geladen, geheugenkaarten leeggemaakt en een verse afzender op de geheugenkaarten geplaatst voor het geval dat eigenaar en camera onverhoopt ergens worden gescheiden. Wat straks rest is de volledige check van alle fotografie accessoires zodat Birdybear er zeker van is dat we met een volledige uitrusting richting Nieuw Zeeland vertrekken.
De globale route schema’s voor het Noorder- en Zuidereiland proberen we nu verder te verfijnen. Vanuit Google Earth zoomen we nader in op de routes die we hier eerder hebben aangemaakt en ter verdere ondersteuning ligt er naast ons ook circa twee vierkante meter landkaart. Plaatsnamen en wegnummers nemen we over in een Excel sheet in de volgorde van onze globale route. Later voegen we daar onze toeristische highlights aan toe. Onze routes zijn nooit een keurslijf want het echte ontdekken begint ter plaatste. Het is meer een flexibel raamwerk dat houvast biedt bij onze ambitie om gedurende vier weken veel ins- en outs van Nieuw Zeeland te ondergaan.
Nieuw Zeeland met een oppervlakte van zo ongeveer het Verenigd Koninkrijk, maar waarbij op dat oppervlak de hele wereld samenkomt. Van zeeniveau tot hooggebergte, van agrarisch gebied tot geothermische poelen, van subtropisch tot bijna polair, van vluchtig zand tot eeuwenoude kruipende gletchers, van stedelijke agglomeratie tot de grote leegte, van stekende zandvlieg tot aaibare dolfijn, van ruige wilde stromen tot verstilde fjorden en van wereldburgers tot inheemse Maori met rijke tradities. We zullen vast tijd tekort komen om onze indrukken aan het papier toe te vertrouwen en de memory cards van de camera zullen uitpuilen van onuitwisbare indrukken. Het voelt bijzonder en als een voorrecht dat we vrijwel aan de vooravond staan van ons vertrek. Een nieuw avontuur op een locatie verder dan ooit tevoren. Zeer binnenkort gaan we “en route” bij onze tegenvoet, letterlijk aan de andere kant van deze planeet.