BirdybearOnTour

Buiten het gebaande pad…

IMG_6633De zon laat zich net zien als we bij het vertrek uit Montagu de 4×4 tot aan de nek vol tanken. Ruitjes zo schoon als maar enigzins kan want de zon staat het eerste deel van de tour van vandaag vast laag aan de horizon.

 

 

IMG_6776Direct buiten Montagu gaat ons asfalt over in een stoffige grindweg. We hebben ervoor gekozen om off-road, via de 4×4 route richting Ladysmith te reizen dwars door het Anysberg Nature Reserve. We starten met twee passen waarbij de laagstaande zon een hinderlijke tegenstander is.

 

Allereerst overwinnen we de Langkloof pas en kort daarna de Ouberg pas. Hier, buiten het gebaande pad, komen we vrijwel niemand tegen.

IMG_6647

Onderweg scoren we eerst twee struisvogels en korte tijd later weten twee antilopen niet hoe hard ze voor ons uit moeten blijven rennen. Links en rechts van onze grindweg staat een hek dus kunnen maar een kant uit. Tijdens de vlucht probeert een van de twee tevergeefs dwars door het hek te springen. We minderen vaart en gunnen de vermoeide sprinters een extra voorsprong. Eindelijk is daar voor nummer 1 een gat in het hek terwijl nummer 2 tientallen meters verder voorbij het hek kan. Eenmaal aan de andere zijde van het hek is de stress eraf en gunnen ze ons nog een laatste blik. Ook de antilopen waren vandaag buiten het voor hen gebaande pad en kwamen zo op ons pad terecht.
Later op de route is het aapjes kijken. Wie er nu aapjes kijkt is niet helemaal duidelijk maar volgens Bidybear zijn het vandaag de vierpoters die richting het hek zijn getrokken om toeristen te kijken. Eenmaal voorbij de aapjes trekt een roedel springbokken onze aandacht. De groep is zich vlot bewust van onze aanwezigheid en maakt zich veiligheidshalve uit de voeten.
We naderen steeds dichter de voet van de Anysberg en kruisen regelmatig de vrijwel droge rivier. Bruggen zijn hier niet maar de weg kent wel doorwaardbare plaatsen. Eenmaal in de buurt van Ladysmith hebben we weer asfalt onder de dikke sloffen en geven we gas richting Oudtshoorn, het centrum van de struigelvogel farms. Logischerwijs tafelen we rond lunchtijd in het centrum van Oudtshoorn en verorberen we een malse struisvogel. Vijf uur na ons vertrek zijn we zo’n 350 kilometer verder en geheel op schema.
IMG_6674Ons namiddag programma bestaat uit het bezoek aan de Cango Caves, prima gelegen aan onze route van Oudtshoorn richting de Swartberg pas. Als we infomeren horen we tot onze opluchting dat de pas morgen tijdelijk, voor drie dagen, weer open is en dat de wegwerkzaamheden geen belemmering zullen vormen. Morgen dus opnieuw buiten het gebaande pad, ditmaal over een markante Zuid-Afrikaanse bergpas. Voordat het zover is slaat Birdybear het kamp op bij De Hoek.

IMG_6681

Op dit grote terrein, midden tussen de bergen, verblijft vandaag vrijwel niemand. Niet heel vreemd aangezien de doorgaande route al tijden is gestremd. Maar morgen is dat anders, speciaal voor Birdybear? See you tomorrow, bijvoorbeeld vanaf de Swartberg pas.

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.