BirdybearOnTour

Driemaal scheepsrecht…

Van Andoya, via Langoya naar Hadseloya. Zo verloopt onze route van vandaag. Na onze Whale adventure van dinsdagmiddag worden we voor de avondborrel uitgenodigd door onze zuid-Duitse camperburen. Ze zijn vanmiddag gearriveerd in Andenes, hebben tickets voor de walvistocht van woensdagochtend, en zijn reuze benieuwd naar onze ervaringen. 

Als gevolg van de gezellige avond vertrekken we wat later vanuit Andenes dan gebruikelijk waarbij we de Andoya scenic route volgen aan de zeezijde van het eiland. Bij een van de uitzichtpunten zijn de toiletvoorzieningen bijzonder kunstzinnig geintegreerd in het landschap. Het moderne geheel bestaat uit een fraaie betonnen kunstwerk met daarin de toiletten uitgevoerd in rvs en spiegelglas. Terwijl je aan de buitenzijde prima selfies kunt maken via het spiegelende glas doet men aan de andere zijde van de glazenwand zijn of haar behoefte. En dat laatste met adembenemend uitzicht naar buiten en zicht op de al selfie-ende fotografen. Landschapskunst pur sang die voor eenieder in de behoefte voorziet. Gelukkig ook vandaag weer ondersteund door een aangename bijdrage van de volop aanwezige zon.

Voordat we Andoya verlaten nemen we nog even de afslag naar Risoyhamn, straks in oktober een van de kades waar de Hurtigruten een kwartiertje zal afmeren. En precies tijdens zo’ n kwartiertje blijken wij hier te arriveren.

Na Risoyhamn is Sortland op Langoya onze volgende stop voor een rondje centrum en de dagelijks boodschappen. Ook hier treffen we het zuidgaande Hutigrutenschip weer in de haven naast onze parking.

Stokmarknes, gelegen op het naastliggende eiland Hadseloya, is de bakermat is van de Hurtigruten en huisvest ook het Hurtigruten museum. Zo gezegd, zo gedaan besluiten we de route te verleggen voor ons museumbezoek. En aldaar, voor de deur van het museum, wederom het zuidgaande schip. Best toepasselijk tijdens onze noordelijk trilogie: driemaal scheepsrecht… 

Vanaf Hadseloya hebben we de keuze om terug te rijden via Langoya naar de Lofoten of we steken de Hadselforden over met het veer van Melbu naar Fiskebol. We zetten in op de shortcut. Op Hadseloya vinden we ook vandaag weer een private stek met uitzicht op zee. Hoog boven ons grazen de schapen en lammeren op het groen van de steile bergkam. En aan zee maken de vogelparen zich druk om hun jongen als we onbedoeld de rust, tijdens onze wandeling over de rotsen, blijken te verstoren.  
Van achter de maaltijd in de Birdymobiel zien we schuin aan de overzijde van zee en fjord de kustlijn van Austvagoya, gelegen op de Lofoten. Austvagoya, dat we morgenochtend met een vroege ferry proberen te bereiken. En wat we daar beleven publiceren we op een later moment in een volgende post. Tot binnenkort, vanaf de Lofoten.

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.