BirdybearOnTour

Keerpunt…

Na een avond en nacht met windkracht 5-7 in de Barentszee zijn de zeebenen van Birdybear aardig op de proef gesteld. Als we het 22 kilometer lange fjord richting Kirkeness invaren is het inmiddels licht en het water weer een stuk vlakker. Net na negen uur ontschepen we. Een deel van de passagiers stapt in de bus richting centrum, het andere deel vertrekt richting vliegveld. Mooi dat dit voor Birdybear slechts het keerpunt in de Hurtigruten vaartocht is. Nu Zuidwaarts, richting Bergen met dezelfde havens maar Zuidwaarts binnen een ander tijdschema. Voor zover mogelijk vallen de aankomsten op de weg terug in een omgekeerd dag/nacht ritme dan tijdens onze route Noordwaarts.

Gelukkkig vinden we in Kirkeness een extra reistas voor de terugweg. We zaten al een beetje aan de max met onze koffers en onderweg vonden we her er der wat goede outdoor kleding. Niet slechts shopping in Kirkeness maar Birdybear bezoekt ook het Grensmuseum. Met name rond WO II speelde zicht hier rond Kirkeness, met Finland, Rusland en Noorwegen in elkaars directe nabijheid het nodige af. En vormden de Noorse zee en de Barentszee belangrijke aanvoer routes voor de Amerikanen en de Britten richting het Duits-Russische front. Des te intensiever hier de strijd, des te rustiger in het Verenigd Koninkrijk.

Voor we opnieuw aan boord gaan regelen we op de kade de Tax Refund. Shopping in Noorwegen wordt zo iets aantrekkelijker voor de Birdybear creditcard. Rond half een brult de scheepstoeter en gaan de trossen opnieuw los. Dezelfde fjord maar nu in tegengestelde richting. Nieuw licht, nieuwe perspectieven, een andere blik. Boven de MS Spitsbergen is het halfbewolkt, buiten maakt de wind in combinatie met de temperatuur het behoorlijk fris. Aan dek vormen winterbroek, dikke jas, muts, handschoenen en capuchon de noodzakelijke uitrusting. Het weerhoudt weinigen ervan om regelmatig een frisse neus te halen en te genieten van al het schoon Noorwegen ons te bieden heeft.

Onze kapitein gunt ons een kwartiertje extra waltijd in Vardo. Met een klein uurtje aan de wal maken we een wandeling naar het kerkje, zien we wat monumentjes en is er tijd voor wat beelden van de havenkom. Het net naast Vardo gelegen Reinoya is het meest noordoostelijk punt van Noorwegen en is oostelijker gelegen dan de steden Sint Petersburg en Istanbul.

Vanavond lopen we nog binnen in de havens van Batsfjord en Berlevag, Vannacht achtereenvolgens Mehamn, Kjollefjord en Honningsvag. Morgenochtend, ijs en weder dienende, gaan onze luiken weer open voor nieuw daglicht en arriveren we tijdens het ontbijt in Havoysund. Weer een dag voorbij in het realisme dat Birdybear nu echt weer richting Bergen vaart.

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.