BirdybearOnTour

Over-(be)-licht…


De dag van gisteren krijgt nog een prima toetje. Tegen middernacht is zwak Noorderlicht aan de hemel. Nog niet echt gaaf genoeg voor de HotShots maar al wel een bijzondere ervaring voor het blote oog. 


Korte tijd later legt onze kapitein de MS Spitsbergen stil voor de ingang van de Trollefjord. Een opening van honderd meter breed met wanden van een kilometer hoog. In het donker een volstrekt andere ervaring dan afgelopen zomer tijdens de rib safari. Met de enorme zoeklichten aan bord gericht op de doorvaart opening wordt het een fraai schouwspel.

Birdybear ligt ver na middernacht in het mandje en gezien de havens van vandaag besluiten we wat later te ontbijten. Extra warm gekleed gaan we vervolgens snel aan dek. Het weer en dus het licht is continu aan veranderingen onderhevig en met de bergen aan de beide zijden van onze vaarweg geeft dat effecten waar de camera’s van smullen. 

De heftige contrasten van sneeuw, schaduw, water, donkere bergketens, grijs bewolkte luchten en op z’n tijd een blauwe hemel gecombineerd met de forse wind boven het water maakt het fotografisch een uitdaging om het bijzondere licht goed te vangen. Goed belicht, onderbelicht, overbelicht, scherp, onscherp, het juiste kader… Niet alle HotShots overleven de vastlegging op de geheugenkaart maar Birdybear brengt een mooie verzameling mee naar huis waardoor het straks vast en zeker weer een forse opgave gaat worden om de meest sprekende beelden te selecteren voor het dubbele HotShots album. Twee dikke boeken vormen later dit jaar of begin begin volgend jaar de permanente herinnering aan onze Noordelijke Trilogie.

Na de vier havens van vannacht staat er om 11:00 uur de korte stop in Finnsnes in ons schema. Gevolgd door de lange stop 14:15 – 18:30 uur in Tromso. Maar voor het zover is worden we aan boord bijgepraat over de Sami cultuur. Terwijl we tijdens de lezing op de schermen kijken zien we dat er zojuist verse sneeuw is gevallen op de oevers waaraan we met 13.8 kn voorbij glijden.En dat precies op het moment dat er een foto wordt getoond van een rendier. Geschoten op een zeldzaam warme zomerdag met een temperatuur van 28 graden terwijl het rendier bescherming zoekt tegen de warmte door het koele strand aan de fjord op te zoeken.

Bijna in Finnsnes weten we meer over de Sami cultuur, zijn we opgewarmd en gaan we weer aan dek. Uiteraard met camera om de nek en lenzen in de backpack. Prima op tijd en snel van boord. Finnsnes is wit besneeuwd en dat toont goed op de HotShots. Shopstopje bij de Intersport op de hoek van de kade, naast het beeld van de Viking. Als er toen geen ruilhandel was geweest maar de creditcard al had bestaan dan was dit warme winterjack vast aan de neus van Birdybear voorbij gegaan en had de Viking vast z’n slag geslagen.

Met fantastisch weer varen we Tromso binnen. De Tromsobrug, de Ishavskatedralen (IJszeekathedraal), ze baden in het winterzonlicht en steken fraai af tegen de blauwe hemel. Birdybear is gearriveerd in het Parijs van het Noorden, de grootste stad van Noord Noorwegen. 
Per stadsbus gaan we naar de Fjellheisen waarvan het grondstation 50 meter boven zeeniveau ligt en het bergstation op 421 meter hoogte. Maar eenmaal boven helaas geen uitzicht omdat het blauw van zojuist in mum van tijd is overgegaan in een flinke sneeuwbui. Gelukkig van korte duur en het wachten wordt beloond. Vanaf Fjellheisen genieten we van het spectaculaire Tromso panorama.

Terug in de stad strekken we voorzichtig de benen op de gladde straten van Tromso. Nu we noordelijker zijn dan de afgelopen dagen valt het avondlicht weer een stukje vroeger zodat we nog ruim voor het diner uitkijken op het verlichte Tromso aan de overzijde van het centrum.Nu kijken we vanuit onze hut uit op de verlichte Ishavskathedral en het bergstation van Fjellheisen.

Straks zetten we koers naar Skjervoy, Oksfjord en morgenochtend heel vroeg Hammerfest. Ontbijten doen we dan net voor Havoysund de voorlaatste stop voordat we in de buurt van de Noordkaap zullen varen. Met of zonder noordlicht? Tussen de sneeuwbuien of onder een blauwe hemel? Meer daarover in de volgende episode van BirdybearOnTour.

Voel je vrij om te delen!

Een gedachte aan “Over-(be)-licht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.