BirdybearOnTour

Port in Porto…

Vanuit Santiago de Compostella trekt Birdybear richting het meest zuidelijke punt tijdens deze trip: Porto. Onderweg naar Braga, waar we zullen overnachten, maken we een stop in Pontevedra voor een korte citywalk. In Vigo lukt het later op de dag niet om een citywalk te maken bij gebrek aan een geschikte parkingspot voor de Birdymobiel. Aan het eind van de middag arriveren we bij de Bom Jesus do Monte, hoog boven Braga gelegen. De parking van Bom Jesus fungeert ook als onze overnachtingsstek die we vandaag delen met een stuk of zes andere camperaars.

Zo aan het einde van de dag is er nog tijd voor een vlot bezoek aan de Bom Jesus do Monte en gemakshalve boeken we een ritje, enkele reis, met de funiculaire naar het hoog gelegen gebedshuis. Vandaag helaas gesloten wegens ingrijpende restauraties. Terug naar beneden doen we lopend via een kleine 700 treden. En dan te weten dat ware pelgrims bergopwaarts gingen op hun knieën…

De nacht op de aanvankelijk rustige parking verloopt voor het eerst tijdens deze trip onrustig als we rond twee uur ’s nachts ontwaken met de knetterharde gettoblasters van het plaatselijk tuig. Zo in de buurt van een gebedshuis kan een schietgebedje geen kwaad en we vragen dan ook wijselijk om regen…

Tja, en aan dat verzoek wordt gehoor gegeven! Nadat de eerste druppels nog geen indruk maken op het tuig besluiten we er een nog wat steviger verzoek achteraan te sturen. Met succes want ineens komt het met bakken uit de hemel en slaat de kortsluiting klaarblijkelijk in de gettoblaster. Tuig weg en nachtrust terug. Met dank aan?

Na het ontbijt nog even een sanitaire- & koffiestop bij de Ikea van Braga. Als camperaar doe je soms verwoede pogingen het eigen toilet minimaal te belasten. Winkelcentra, horeca en grootwinkelbedrijven zijn dan welkome vrienden bij stevige nood.

Over de Auto Pista ligt Porto op minder dan een uur rijden en aan de haven bemachtigen we opnieuw een gave camperspot. Met de bikes zijn we in mum van tijd in het bovengemiddeld drukke centrum van Porto waar we anderhalve dag zullen vertoeven. Er zit veel en soms bijna teveel leven in deze historische stad aan de Douro.

De stad bruist en naar ons ons gevoel zit de stad dezer dagen wel zo ongeveer aan z’n toeristische max. Hier leeft iedereen buiten zolang het weer dat toelaat en de gezelligheid wordt mede veroorzaakt door de vele terrassen met hoge bezettingsgraad. Net als in de grote wereldsteden breek je ook in Porto de nek over de rolkoffers en staat er veel druk op de ruime hoeveelheid toeristische bezienswaardigheden. Genoeg te doen, genoeg te ondernemen.


 

Birdybear laat zich o.a. rondleiden in het Casa da Musica dat ruim 10 jaar geleden als een soort ingeslagen moderne meteoriet werd opgeleverd op de plaats waar eerder de oude, vervallen tramremise stond. En, zoals wel vaker met goede architectuur, maakte dit ontwerp van Rem Koolhaas hier vrienden en vijanden. Met als grote winnaars de muziekliefhebbers die hiermee de tweede concertzaal aan hun stad wisten toe te voegen.

 

 

 

 

 

 

Porto zonder port zou een incompleet bezoek betekenen  dus biken we op onze tweede middag naar Real Companhia Velha voor een beknopte tour met tasting. Zo leren we weer wat bij over de rode en witte port afkomstig van de oevers van de Douro, de rivier die we morgen een eindje oostwaarts zullen volgen om vervolgens langzaam maar zeker noordoostwaarts te trekken. Dwars door het Portugese en Spaanse binnenland terug naar Noord Spanje. Gelukkig zijn we pas halverwege onze tour en valt er nog veel te ontdekken.

Tot slot: dank voor al die leuke en spontane reacties. In het blog maar ook via de andere social en persoonlijke kanalen. Fijn dat jullie ‘mee op reis zijn’, het maakt het des te leuker om onze belevenissen te delen en tijd te steken onze BirdybearOnTour stories.

 

 

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.