BirdybearOnTour

Van de radar…

Met lichte vertraging vertrekt onze drie daagse tour vanaf ons camp bij de Okavango River Lodge. We hebben de nacht doorgebracht in een tented cabin en Brian de techneut, heeft vanochtend vroeg, in opdracht van Avis gekeken naar de lekkage die hij niet kan verhelpen.

Het is nog licht regenachtig en omdat de ruitenwisser van het safari voertuig defect is wordt er een andere exemplaar gehuurd hetgeen de oorzaak is van het vertraagde vertrek. Voice is onze gids en wordt bijgestaan door O.G. de chef die zorg draagt voor het kamp en de maaltijden. Verder geen gasten dus drie dagen een private tour naar de bush. Gaaf! Er is op en top een klik met Voice en O.G. En dat maakt deze trip des te leuker.

We starten met de lange rit van Maun naar Khwai Community Camp. Eerst over asfalt en later over de brede zandweg. Onderweg ziet Birdybear al her en der groot wild. Aan het einde van de regentijd blijkt er meer water gevallen dan ooit en dat maakt dat de doorgaande weg deels is overspoelt. De omweg gaat dwars door de dichte bush door diep zand en enorme modderpoelen. Bij aankomst laden we het safari voertuig leeg en dat blijkt een enorm volume aan goederen. Drie tenten om te slapen, een bush toilet, een bush shower, een bush wastafel, een eettent voor slecht weer, kookgerei, tafels en stoelen, een bush keuken en tot slot een behoorlijke voorraad voor het natje en droogje. In een mum van tijd zetten we het camp op en samen is dat leuker dan dit laten doen en zelf op de luie reet. Het draagt waardevol bij aan de onderlinge verstandhouding. Er wordt een royale lunch bereidt door O.G. Met olifanten op de achtergrond. Aansluitend gaan we op pad om veel groot hout te verzamelen mede omdat ons vuur 24 uur per dag moet branden voor heet water, food en de bush douche. Tijdens de late namiddag en vroege avond zijn we op pad en spotten veel en divers wild. Als we rond zonsondergang uiteindelijk een luipaard in de boom vinden is dat absoluut de grote bonus van de dag met een bovengemiddeld aantal hotshots.

Eenmaal terug op de donkere en wilde campsite staat het avondmaal op ons te wachten. Hoe grandioos is dat op deze stek en ook nog eens volledig verzorgd. Zonder zichtbare olifanten maar met bezoek van een spotted hyena op enkele meters van ons verwijderd. We wanen ons god in Botswana. Tijdens de nacht waarbij we genieten van goede nachtrust, krijgt het kamp mede bezoek van olifanten, een hippo en impala’s dus de sanitaire stop is steeds weer spannend.

Op dag twee ontbijten we in het donker zodat we vroeg onderweg zijn. Opnieuw weten we het luipaard te vinden dit keer met een impala als prooi en goed verstopt in de bush. De game drive is opnieuw overweldigend en onder de bezielende leiding van Voice bestrijken we een groot gebied waarbij een leeuwenpaar vandaag de hoofdprijs is. Ze zitten middenin de paringscyclus en dat betekent 4 dagen lang ieder kwartier gemeenschap. Mr. Lion is duidelijk bekaf en heeft hoofdpijn maar Mrs. Lion geeft niet op. Hoewel we lang blijven krijgen we geen succesvolle poging te zien doch het schouwspel is er niet minder om.

Kort na de lunch en tijdens ’the making of Van de radar…’ bezoekt Ollie het kamp en dat levert Birdybear wat nieuwe hotshots op met de oververhitte Ipad. Laten we zeggen: ons bewijs dat de Birdybear stories niet uit de berenklauw zijn gezogen.

 

Rond sunset staat de volgende drive gepland. Natuurlijk pas nadat Birdybear de real bush shower heeft ondergaan. De ketel staat inmiddels op het vuur…
Dat een bush shower naast verfrissend en comfortabel warm ook spannend kan zijn blijkt als Ingeborg de rits van de bush shower open doet en ziet hoe er opnieuw Ollies naderen.
Afdrogen gaat in turbo tempo en met nog natte voeten worden de schoenen aangetrokken. En Ollie neemt de route achterlangs het camp. Ondertussen kijkt de rest van het camp naar Bush TV. Ofwel niets doen bij het altijd brandend vuur, wat praten en rondkijken naar alle wildlife in en direct naast ons camp. Waaronder niet verstaan de douchende Birdybears.
Hoe simpel kan het leven zijn? We ervaren hier weer heel veel wijze lessen.

Birdy’s sunset drive levert ons opnieuw een ontmoeting op met het luipaard. Dit keer verplaatst naar een een andere boom in de nabijheid van de rivier. Voice manoeuvreert ons voertuig op meerdere posities waarbij de laagstaande zon zo af en toe een extra dimensie weet toe te voegen. Uiteraard zien we nog veel meer wildlife maar het luipaard blijft bijzonder.

We besluiten de dag met een overheerlijk diner. Op het vuur met passie bereidt door O.G.
Dit is genieten in de bush. Uiteindelijk valt Birdybear moet maar zeer voldaan in slaap en dat is niet verwonderlijk na de negen safari uren van vandaag.

Onze slotdag op Kwhai start met een vroege wake-up call, een vlot ontbijt en de laatste safari ronde. We zijn het camp nog maar nauwelijks uit of we stuiten op de African roadblock. Onze sandtrack is na de bocht versperd door een leeuwenpaar in ruste. Voice zet ons voertuig op nog geen 10 meter afstand in het gras en we nemen ruim de tijd voor een reeks van nieuwe hotshots. Het lijkt erop dat dit hetzelfde paar is dat we gisteren troffen en tussentijds zwemmend de rivier is overgestoken. Geruime tijd nadat we arriveren nemen Mr. & Mrs. Lion de poten en druipen af. De ochtend drive besluiten we het observeren van een olifant die bijtankt bij de plaatselijke rivier. Eenmaal bijgetankt komt de gigant natuurlijk op enkele meters van ons safari voertuig voorbij en gezien een eerdere ervaring is dat toch een momentje van ingehouden adem. Eind goed, al goed. Terug naar het camp waar een laatste maaltijd gereed staat zodat we goed gevuld aan ons retour naar Maun beginnen. Opnieuw 3,5 uur Afrikaanse Massage op de lange, lange zandweg met wasbord structuur.

Bij de Okavango River Lodge nemen we met een snelle borrel afscheid van Voice en O.G. en bedanken ze voor drie memorabele dagen die we voor geen goud hadden willen missen.
Voortreffelijk georganiseerd en voor Birdybear een hele positieve experience om zo intensief temidden van het wild te verblijven. Dit keer juiste tijd, juiste plaats. We waren drie dagen van de radar, verbleven ‘primitief’ en hebben het als zeer luxe ervaren. Unforgettable!

In Maun gaan we nu even wachten of Avis zich vanmiddag meldt. En welke gevolgen dat heeft voor onze overnachting. We blijven dus middenin ons avontuur al komt het einde rap dichterbij.
Let’s say: we’ll meet at the next wifi.

Voel je vrij om te delen!

Een gedachte aan “Van de radar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.