BirdybearOnTour

Voetenwerk…


Vanaf verdieping twintig ziet Birdybear dat er nog damp hangt, beneden in de Oslofjord en ook in de hogere delen waar de beroemde Holmenkollen skischans staat. Maar na het vorstelijk ontbijt, vreemd is dat niet in een hotel om de hoek van het koninklijk paleis, ziet het uitzicht vanaf de comfortabele kamer er al een stuk beter uit.


We besluiten om voor de komende 48 uur onze OsloPass te activeren en begeven ons richting het nabij gelegen metrostation National-theatret. Zo’n 13 haltes en twintig minuten later arriveren we op station Holmenkollen waar we ons via het eeuwige vuur van de olympische vlam bergopwaarts begeven naar de grote schans. 

ls Birdybear uiteindelijk op grote hoogte is gearriveerd valt het uitzicht op stad en fjord wat tegen door de aanwezige mist. Maar met ontzag voor de atleten blikken we vanaf het startpunt in de diepte van het lager gelegen stadion. Wow, dat is niet weggelegd voor watjes.


Eenmaal beneden zien we hoe andere Noorse atleten zich voorbereiden op het komende Biathlon seizoen. Op de nu nog geasfalteerde tracks strijden zij om de beste tijd waarbij de soms matige schietvaardigheid bij velen een strafrondje op de rolski’s veroorzaakt. Nog even en dan arriveert koning winter, maken de rolski’s plaats voor langlaufski’s, verandert regen in sneeuw en krijgt het zwarte asfalt zijn witte winterkleed. En dan vliegen andere daredevils naar beneden zodra zij afspringen vanaf de Holmenkollen schans die sinds 1892 steeds imposanter is geworden.

Weer terug in het centrum van Oslo maken we kennis met de moderne architectuur van het in 2008 geopende Operahuset Oslo. Beslist een gaaf gebouw en fraai gelegen aan een uitloper van de Oslofjord. Met onze OsloPass maken we vanmiddag ook een vaartocht, met het openbaar vervoer, naar de verschillende eilanden welke vlak voor Oslo in de fjord zijn gelegen. Goed om de voeten een uurtje pauze te gunnen voordat we in de late namiddag opnieuw door het vandaag drukke centrum wandelen. Voetenwerk blijkt in deze compacte stad het middel om ons van A naar B te verplaatsen en ook vandaag nadert het voetenwerk weer de twintig kilometer.


Na een stevige Noorse burger zoekt Birdybear de twintigste verdieping weer op en constateren we opgelucht dat de storing bij de provider inmiddels lijkt opgelost. Gelukkig is er vanavond ook wat tijd om zowel de post van gisteren als vandaag te verwerken en kan Birdybear het blog up-to-date houden. Morgen dag drie vanuit de Noorse hoofdstad met her en der wat musea, beeldentuinen en parken, het koninklijk paleis en andere spontane highlights. Met opnieuw een hoofdrol voor het voetenwerk… Tot morgen of zo snel als mogelijk!

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.