BirdybearOnTour

Cultuursnuiven…


Prima weer voor een dagje cultuursnuiven. Het koninklijk paleis staat al te stralen als Birdybear daar vroeg in de ochtend de eerste Hotshots van deze ochtend schiet. En zonder toeristen voor de lens is dat extra aangenaam. 

Dan even te voet naar de halte van de tram die ons voor het hek van het Vigelandsparken dropt.

Helaas loopt er al een buslading vroege Chinezen in veel te gele jackjes voor ons in het park zodat het wat geduld vraagt om de zo gewenste Hotshots van de vele werken van Gustav Vigeland te schieten. De Chinezen lijken aardig van de leg van zoveel naakt dat Vigeland zo kenmerkt. Tegen de mooie blauwe lucht gevuld met wat witte sluiers is het een genot om een klein deel van het oeuvre van Vigeland digitaal vast te leggen en als beeldmateriaal mee naar huis te nemen.

Per tram verlaten we een van de top attracties van Noorwegen, jaarlijks goed voor meer dan een miljoen bezoekers en arriveren korte tijd later bij het stadsdeel Aker Brygge waar we in de aangename ochtendzon wachten op onze boot naar Bygdoy.

Bygdoy, het schiereiland ten westen van het centrum van Oslo, kenmerkt zich door de vele musea. Onze selectie richt zich vandaag op het Vikingskipshuset, op het Kon-Tiki museum en het Fram Museet. Achtereenvolgens genieten we van vikingschepen, de primitieve vaartuigen van Thor Heyerdahl, en de Fram waarmee Roald Amundson naar de Zuidpool voer. Birdybear vaart minder spectaculair met de Bygdoy ferry terug naar Aker Brygge.

En weer terug op Aker Bryge stop het cultuursnuiven nog niet. Tijd voor de moderne kunst in het Astrup Fearnley Museet waar nu de tijdelijke expositie van Gilbert & George een meer dan prima stek heeft op de grote wanden van deze private Art Gallery. Provocative Art is waarschijnlijk een prima omschrijving voor de bijzondere werken van deze kunstenaars die vaak zelf een hoofdrol vervullen in de door hen gecreeerde werken. 

Omdat het mooie weer vanmiddag nog niet op is zijn we in de gelegenheid om de dag af te sluiten in Ekebergparken. Zowel de sculpturen als het uitzicht op Oslo vormen een waardig einde van ons drie-daags verblijf in de Noorse hoofdstad. Nadat we vroeg de avond nog een pizza soldaat maken is de tijd gekomen om de loodzware koffers reisvaardig te maken. 

Maandagochtend is het vroeg dag om bijtijds aan boord te zijn van de trein naar Bergen. Vertrek om vijf voor half negen vanaf Oslo S, gelukkig niet alte ver gelegen van de stek waar we ook vanavond weer genieten van een van de laatste views over Oslo. Tot zover een prima start van dit deel van onze Noordelijke Trilogie.

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.