BirdybearOnTour

Droog omhoog…

Vanaf Flostrand is het vandaag een dagje ferry-op, ferry-af. Uiteindelijk belanden we met mooi weer bij Torghatten, de berg met een gat erin, gelegen nabij Bronnoysund.

Vorig jaar, op 21 juni de langste dag, regende het pijpenstelen en zag Birdybear er geen gat in om de berg met het gat erin te beklimmen. Aan boord van de Hurtigruten passeerden we Torghatten en zagen van afstand iets dat op een gat leek. Maar het was al later op de dag en in oktober is het dan al vroeg donker.

Vandaag lijken onze kaarten beter geschud en daarom wachten we niet op morgen maar gebruikt Birdybear de zonnige namiddag voor de hike naar het grote gat. Het pad, de klim en klauterpartij bergop verloopt soepeltjes en eerder dan gepland staat Birdybear oog in oog met het gigantische gat in de berg. 

Binnen in de reusachtige gang van zo’n 160 meter lengte nemen we de houten trap en dalen zo af naar het laagste punt van Torghatten.  De afmetingen van het gat: circa 35 meter hoog, 20 meter breed en 160 meter lang. De views zijn met de reflecties van de zon op de achterliggende zee meer dan fantastisch maar maken het vastleggen van het gat op de fotografische kaart wel tot een lastige klus. En hoe bijzonder is het om juist dat deel van de berg te zien en vast te leggen dat er niet is. Vrij zeldzaam en mede daarom scoort de trip van vandaag hoog.

Met de nodige souplesse waagt Birdybear zich aan de afdaling en de berenpoten vinden ritmisch steen na steen. Voordat we het weten wisselen we de hikingshoes weer in voor het lichtere werk. Nog even de boodschappen gescoord in Bronnoysund en on the road again. 

Bij Berg vinden we een stekje op het plaatselijke picknickterrein. Lekker in de avondzon en met uitzicht op Torghatten. Prima plek voor het diner, de blog activiteiten en de overnachting. De hemel is niet al te zwaar bewolkt en de index voor het noorderlicht staat relatief hoog. Er is dus een klein kansje dat we iets van het noorderlicht kunnen meepikken. Wie weet of dat ook een resultaat is van gunstig geschudde kaarten. Zo niet, ook goed. Het was weer een heerlijk dagje Noorwegen.

In dagen zijn we nu net over de helft van onze trip dus er zit nog het nodige in het vat. En dat is een aangenaam vooruitzicht. Onze afgelegde reisafstand bedraagt op dit moment bijna 5.500 kilometer, waarvan we ongeveer 400 kilometer aan boord waren van de diverse ferries.

Ook morgenochtend gaan we weer aan boord van de ferry. Dan staat Vennesund – Holm op het schema en rijden we vervolgens door naar het eiland Vikna. Voor nieuwe avonturen op Noors grondgebied. 

Blijf volgen en lees het vervolg. Tot dan 🙂 !

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.