BirdybearOnTour

Ander eiland…

Het werd niet Vikna maar Leka. Birdybear sloeg wat eerder af en verlegde de koers naar Leka. Met een beetje geluk hadden we de ferry nog gehaald maar de laatste veertien kilometer na de afslag was het wegdek te slecht. Birdybear ziet de ferry naar Leka vertrekken en moet een uurtje in de wacht. 

Leka blijkt een bijzonder en een relatief jong eiland. Gevormd tijdens de laatste ijstijd en nu zo’n 10.000 jaar jong. Het is Noorwegens Nationaal Geologisch Monument. Pas sinds 1960 weet men dat de west kust van Leka ontstaan is door het schuiven van de tectonische platen van moeder aarde en dat de geel/bruine rotssteen eigenlijk een gekantelde plak uit de oceaankorst is tot op de kern van onze planeet. Tijdens onze 30 kilometer lange rondrit over Leka zien we de gekleurde en bovenal grillige rotsformaties overal om ons heen.

In de middag hebben we onze excursie naar de Solsemhula (cave) en worden we uitgebreid bijgepraat over het ontstaan van Leka en de geologische geschiedenis daarna. De gids is archeologe en weet veel over de vorming van het landschap en in het bijzonder over de rock-art schilderingen in de Solsemhula en de betekenis daarvan voor de archeologische geschiedschrijving.

Aan het eind van de middag, met de ferry van 17:00 uur, verlaat Birdybear Leka en hebben we weer een hoop nieuwe informatie opgeslagen en in de rugzak gestopt. 

De overwegend half bewolkte tot zonnige dag eindigt Birdybear op de kade van Rorvik, anderhalf uur rijden van Leka. Onderweg scoren we nog wat elanden en proberen die, daar waar het overige verkeer dat toelaat, nog snel als HotShot vast te leggen.

De zon heeft ondertussen plaats gemaakt voor dichte bewolking en Pluvius laat weten dat hij nog steeds in de buurt is. Vandaag, met onze wat late aankomst in Rorvik, dineren we simpel en snel met een broodje overheerlijke burger uit de Birdymobiel keuken. 

En voor we het vergeten te melden: gisterenavond hebben we geen noordlicht gezien. Mogelijk was het er nog wel maar waren de luikjes van Birdybear al gesloten. Ook nu vordert de avond al weer snel. Straks nog even vlot de HotsShots naar de laptop overzetten en zien of we nog een eland aan dit blog kunnen toevoegen.

Vanuit Rorvik verkennen we morgen, zondag 30 augustustuk Vikna. Met stralende zon of vanachter de ruitenwissers? Dat lees je in de volgende editie van BirdybearOnTour.

Voel je vrij om te delen!

3 gedachtes aan “Ander eiland…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.