BirdybearOnTour

Herkansing…


Vandaag bezoekt Birdybear alsnog de Gronligrotta. En het moet gezegd, het was het omrijden beslist waard. Rond tien uur arriveert de dame die lekker ongeinspireerd de tickets verkoopt. Niet veel later wordt duidelijk dat zij ook de matig gemotiveerde gids is voor het negen koppige bezoek. De Gronligrotta blijkt niet een doorsnee grot. Her en der stroomt er een riviertje door de grot en er is zelfs een kleine waterval. Een van de meest opmerkelijke zaken is het granieten stuk rots dat een van de gangen blokkeert. En dat terwijl er in en rond de berg waarin de grot zich bevindt geen graniet is aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid is het rotsblok ooit van verre een van de gangen stelsels ingerold en ter hoogte van de nauwe doorgang blijven


Na de geslaagde herkansing toert Birdybear terug naar de kruising bij Utskarpen waar we onze eerdere route over de RV. 17 weer vervolgen. We steken de Ranfjorden over met het veer van Nesna naar Levang en via de imposante Helgelandsbrua bereiken we niet veel later Sandnesjoen, straks in oktober tijdens de Hurtigruten tocht een van de 34 havens die we aandoen. Het Vikinghouse in Sandnesjoen blijkt nog gesloten dus verder dan een beeld van de buitenzijde komen we niet.


Er is nog wat tijd voor een vervolg van de rit van vandaag en we sturen aan op de omgeving van de ferry van Tjotta. Onderweg ontneemt de laaghangende bewolking ons grotendeels het zicht op de Sju Sostre: het zeven zusters gebergte. Slechts af en toe vangen we een glimp op van deze beroemde zusters. 


Op zoek naar een geschikte plek voor de overnachting passeren we het Petter Das museum en de Alstahaugkirke. Prima vlakke parking maar verboden om te overnachten. Op een kwartiertje afstand van het veer naar Tjotta vinden we een prima stek voor onze overnachting en terwijl we arriveren breekt de hemel open, nemen we afscheid van de regen en de laaghangende bewolking, en beschijnt de zon plotseling de omliggende meren, fjorden en bergen. 


Terwijl we genieten van het welverdiende frisje met aangenaam uitzicht veranderen de plannen spontaan. Het reisschema biedt ruimte voor een bezoek aan het Unesco werelderfgoed De Vega Archipel. En ook die ferry vertrekt uit Tjotta over een goed half uur. We breken snel op, halen de kleine ferry nog prima op tijd en gaan als laatste aan boord. Het is passen en meten op deze kleine oude ferry en menig auto moet enkele keren manouvreren tijdens het parkeren aan boord. Na een werkelijk schitterende overtocht op kalm zeewater met daarboven zon en uitdagende luchten arriveren we na een uurtje varen op Vega. 


Ontschepen op Vega gaat minder goed dan gepland want een grote Deense truck met aanhanger rijdt zich aan boord klem op een van de aanwezige personenauto’s. Uiteindelijk wordt de halve ferry gedemonteerd alvorens truck en personenauto uit hun benarde posities bevrijd kunnen worden.


Met bijna een uur vertraging gaat de Birdymobiel als laatste van boord. Gelukkig vinden we in een andere haven op Vega een heerlijke vlakke parking voor de nacht. Het fotografisch licht op deze late donderdagavond maakt dat we extra genieten terwijl de camera’s de nodige HotShots voor het fotoboek produceren. Eind goed, al goed en ondanks het overwegend matige weer voegen we opnieuw een dag vol gave herinneringen toe aan ons BirdbearOnTour avontuur. 

Voel je vrij om te delen!

2 gedachtes aan “Herkansing…

 1. Mary

  ha, Ingeborg en Fred,

  Geniet nog steeds van jullie reisverhaal en foto’s.
  Terwijl jullie eiland hoppen, hoppen wij inmiddels 1 week over de Maas. Zijn nu in Verdun.
  Groeten uit een warm Frankrijk,

  Henk en Mary

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.