BirdybearOnTour

Stengt…

De Ryfylke route is fantastisch! Maar de weg van een deel van de hooggelegen ochtendroute is smal, zeer smal. De vrachtwagen uit tegenovergestelde richting drukt door en Birdybear heeft geen andere keus dan achteruit te rijden op de smalle bergweg tot het moment dat centimeters speling genoeg is voor een passeer actie.

Oké, dat hebben we gehad dus opnieuw bergopwaarts. Shit, daar is nummer twee. Maximaal lang met aanhanger. Opnieuw achteruit tot op het randje van het asfalt. Het past allemaal maar net met een ingeklapte linker spiegel. 

Onderweg is het voor de Birdymobiel ook nog een keertje douchen geblazen. Niet bij de carwash hoewel dat hard nodig is, maar bij de Svandalsfossen. Voordat we de kleine parking bereiken ontneemt de spray van de waterval ons vrijwel het gehele zicht en ook het wegdek lijkt vooral op een plaatselijk meer. Als Birdybear zelf een kijkje neemt bij de waterval krijgen ook wij de volle laag. Een beetje wind veranderd de koers van de spray van neerwaarts naar zijwaarts. 

Rond het middaguur lunchen we bij een andere waterval en bevinden ons dan op de retourlus van de Ryfylke route. Iets minder spectaculair, gelukkig wat bredere wegen en nog steeds aangenaam mooi. Beslist een scenic route met opnieuw een welhaast ontelbaar aantal watervallen, hoewel op dit deel vele tunnels het uitzicht in de weg staan. Zo verandert een Scenic route dan deels in een ‘Zienix route’.

Zuidwestelijker op de route staat er een melding in de berm dat de FV13 ‘stengt’ is. Gesloten dus en eigenlijk is er geen alternatief. Enig onderzoek op het web, waar zouden we zijn zonder…, leert dat de weg deze dagen een aantal keren per dag meerdere uren gesloten zal zijn. Na Sand nogmaals dezelfde melding. Met de uitkomsten afkomstig van het internet calculeren we ons risico in op 1,5 uur afsluiting en we wagen het erop. Dan is het halverwege de smalle bergweg tijdelijk over en uit. Voor ons staan al een drietal vrachtwagens strak naast de vangrail en Birdybear sluit als vierde aan in de rij. 

Gesloten tot drie uur is de dienstmededeling van de man in het gele pak en het rood knipperende spiegelei. Motor uit en vijf kwartier in de wacht. Totdat twintig minuten later er plotseling verandering in de zaak komt. De barricade gaat aan te kant en achter de grote jongens aan dalen we af. Uiteindelijk volgt Birdybear een van de grote jongens tot kort voor Stavanger. Met als bijkomend voordeel dat we op de smalle wegen hard kunnen doorrijden. Dat grote ding voor ons is nu immers onze levensverzekering tegen tegemoet komend onheil. 

‘Net’ voor Stavanger zwaait Birdybear de rijdende levensverzekeringspolis uit als we bij de rotonde rechtsaf de tunnel naar Stavanger indraaien. Twee tunnels onder land en onder water, 14,5 en 6,2 kilometer in lengte, brengen ons vrijwel tot op de parking in Stavanger. 

Vlak bij de sportvelden en naast de enorme begraafplaats is het parkeren en overnachten met campers toegestaan. Morgen kunnen we te voet naar het centrum op slechts twintig loopminuten afstand. Eind goed, al goed.  

En mocht je ooit in Noorwegen zijn. We bevelen de Ryfylke Scenic Route van harte aan, neem dan wel de ongemakken van de smalle, bochtige, steile wegen op de koop toe. De beloning is beslist een gave trip door een landschap waarin men zich zomaar ergens in de oertijd waant. Zo ruig, onbewoond, ongerept en leeg.

Stavanger schijnt de op drie na grootste stad van Noorwegen te zijn en volgens de reisgids de meest cosmopolitische van allemaal. Daar is overigens niet zo veel voor nodig in Noorwegen want hikingpants, outdoor shirt en regenjack zijn hier serieus gangbaarder dan jeans, overhemd, blouse of welk ander casual kledingstuk dan ook.

Tot slot nog even het weerbericht van de afgelopen dag: regelmatig een dreigend zonnetje, nu en dan wat regen, soms overvloedige neerslag al dan niet afkomstig uit de duizenden watervallen. En in de regio van Stavanger een aantrekkende wind waardoor de ferry meerdere pogingen moest doen zodat er niemand tussen wal en schip zou raken.

Morgen is helaas al donderdag waardoor het niet lang meer zal duren voor we richting de tropische bestemming Nederland zullen afreizen. Maar voor het zover is blijft Birdybear verslag doen uit Noorwegen waar men de komende jaren geen gebrek aan water kent.

Fijne avond, wellicht tot morgen vanuit Stavanger of omgeving.

Voel je vrij om te delen!

2 gedachtes aan “Stengt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.