BirdybearOnTour

Goed nieuws…

Vandaag is het droog en in Stavanger laat de zon zich af en toe zien, goed nieuws dus. Birdybear wandelt via de grote begraafplaats naast de parking naar Gamle Stavanger, het oude centrum. Aan de heuvelachtige straatjes staan de kenmerkende witte houten huizen uit lang vervlogen tijden. Destijds was Stavanger nog een compact vissersdorp en nu de vierde stad van het land. In het centrum, waar gelukkig ook de oude bouwstijl nog overheerst, maken we een pitsstop bij de plaatselijke Starbucks. Bakje koffie en de hoogst noodzakelijke sanitaire stop zodat ons Birdymobiel toilet niet tot aan of erger tot over de nok gevuld raakt.

Weer wat lichter van gewicht brengen we een bezoek aan het Norsk Oljemuseum en zien we hoe Noorwegen zo welvarend is geworden. Rond het middaguur, voordat we terugkeren bij de Birdymobiel snacken we nog vlot een vette lunch bij de grote M.

Op de route bij het verlaten van de stad vullen we de brandstoftank, legen we vuilwatertank en toilet en brengen we de boord water voorraad weer op 100% . Stad uit bezoeken we ook nog het Sverd I Fjell monument. De drie mega grote zwaarden als herinnering aan de Slag om Hafrsfjord uit 872, best wat jaartjes terug in de Covid loze tijd.

Voordat Birdybear een nieuw plekje voor de overnachting zoekt rijden we nog de korte Jaeren Scenic Route. Voor het eerst sinds lange tijd niet tussen de bergen, langs de fjorden, over de eilanden maar over het platte land langs de Noordzee kust. Birdybear combineert de route met de langere Nordsjovegen, de Noordzee weg. Iets verder op de route ruilen we het platteland in voor de wat grillige rotskust van het Magma Unesco Global Geopark. Daar vinden we onze stek aan de Noordzee voor de overnachting. 

Een bijzonder stek. We zitten op het Amphidromic punt, een punt zonder getij. Hier bij Egersund ontmoetende golven van het Engelse kanaal de golven van Noord Schotland. En die golven neutraliseren elkaar.

Geen kennis uit Birdybear’s rugzak maar afkomstig van het info bord bij de dag en nacht ‘bewaakte’ parking. Hier aan de Noordzee kust staat immers het beeld Steinkropp van Stein Knudsen.

Zou je BirdybearOnTour niet volgen dan mis je toch een hoop. Of wist jij al dat hier bij Egersund het tij neutraal is en dat die steenklomp op de parking niet zomaar een steenklomp is.

Ook richting de finale van een bijzonder natte editie van BirdybearOnTour blijft Birdybear zin en onzin delen. Zo houdt Birdybear een lange traditie graag zorgvuldig in stand. Volg daarom ook onze laatste honderden kilometers over het Noorse asfalt richting Langesund waar we aanstaande zondag inschepen.

Was dat al het goede nieuws? Voor Birdybear was er meer. Vandaag eindelijk een mailtje dat de terugbetaling van de geannuleerde vluchten van en naar Down Under bijna naar ons onderweg is. Ruim een jaar na boeking en vijf maanden na de oorspronkelijk vluchtdatum. Als dat geen goed nieuws is… Birdybear schenkt nog een uit Nederland meegebrachte alcoholische versnapering in als voorschot op ‘nieuw’ vakantiebudget. 

Van BirdybearOnTour ben je niet verlost. Wij reizen en ontdekken verder voor zover Covid19 dat toelaat. Waarheen, wanneer? Dat schrijven we anno 2020 met grotere vraagtekens dan ooit tevoren. 

Volg, reis mee en blijf op de hoogte. Fijn dat jullie vanuit de luie stoel, de oude comfortabele bank, de piepende barkruk of van onder de warme wol meeleven. Dat doet Birdybear goed en maakt het des te leuker om tijd en energie te steken in ons digitale geheugen. Bye for now!

Voel je vrij om te delen!

5 gedachtes aan “Goed nieuws…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.