BirdybearOnTour

Tussen San Sebastian en Bilbao…

Tussen San Sebastian en Bilbao bevinden zich meerdere toeristische highlights waarvan Bidybear er vandaag drie weet te bezoeken. Na een bijtijdse start uit een dampig San Sebastian arriveren we kort voor openingstijd bij de Sanctuary of Loiola. Het plein voor de basiliek is net voor de klok van tien uur nog leeg en dat geeft Birdybear de gelegenheid om het gehele pand strak op de gevoelige plaat vast te leggen. Klokslag tien betreden we de Tower House waar Ignacio de Loyola werd geboren. De expositie blijkt zeer verzorgd en het uitgebreide diorama showt het leven van deze Ignacio. Het complex werd na de dood van de inmiddels zeer gelovige Ignacio ter hand gesteld aan de Jezuïeten.

 

In de 17e eeuw krijgt het Tower House vele monumentale uitbreidingen inclusief een wonderschone basiliek. Terwijl Birdybear de nog vrijwel lege basiliek bezoekt speelt het orgel en dat maakt de rondgang des te imposanter.

Als Birdybear om een uur of elf Loiola verlaat is de zon weer volop terug aan de hemel en stijgt de temperatuur. Via smalle en bochtige kustwegen bereiken we aan het begin van de middag Urdaibai waar we het Urdaibai Bird Centre bezoeken. Het Bird Centre is onderdeel van het Unesco Biosphere Reserve, een van de belangrijke centra waar de trekvogels tijdens de grote vogeltrek foerageren. Vanaf de diverse observatoria hebben we prima zicht op de aanwezige gevederde vrienden welke vandaag helaas niet in al te grote getale ter plaatse zijn. Vanaf de hoog gelegen look-out en met hulp van de grote lens schiet Birdybear nog wat aandenkens voordat we gas geven richting Oma.

Oma is de voorlaatste stop van vandaag en een mooie gelegenheid om de berenpoten te strekken. Vanaf de parking wandelen we ongeveer twee uur naar en door het bos van Oma. De tocht blijkt een echte kuitenbijter door de stevige hoogte verschillen maar het kunstzinnige bos vormt een mooie beloning. Terug naar de parking zet Birdybear het tempo er flink in want het weer slaat inmiddels flink om. De zon heeft plaatsgemaakt voor een steeds grijzere wolkenlucht en als we arriveren bij de Birdymobiel dalen de eerste spetters neer. Just in time!

 

 

Met de ruitenwissers op ‘on’ gaat het richting Bermeo waar de camperplaats vol blijkt mede als gevolg van de plaatselijke voetbalactiviteit. Gelukkig vinden we een prima alternatief met uitzicht op haven en stad: op de kade bij de haven achter de dikke, hoge en veilige zeewering en dat is wel zo prettig nu we deze middag van volop zomerweer plotseling in een stormachtige Baskische herfst verzeild lijken geraakt. Shorts en polo zijn vervangen door jeans en trui en ook de verwachtingen voor Bilbao, next stop, lijken vooralsnog niet al te best. Ach, eerst maar een tukkie dan zien we morgen wel hoe de Baskische vlag erbij staat. Later meer vanuit Bilbao, adios!

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.