BirdybearOnTour

Van alles wat…

Image00001Vandaag zo’n dagje ‘Van alles wat’. Zon tijdens het ontbijt, onderweg af en toe een buitje regen, dan weer zon en tussendoor half bewolkt. Het centrale deel van onze route van vandaag is gelegen rond de Bay of Islands, in de zomer het subtropisch gebied van New Zealand. Voordat we de regio van Bay of Islands bereiken rijden we aan de zuidzijde van Doubtless Bay door plaatsjes als Taipa, Cable Bay, Coopers Beach en Mangohui. De doorgaande weg laten we regelmatig liggen om vervolgens over de nog kleinere scenic routes de kuststrook te verkennen. Bij Matauri Bay is het een flinke klim te voet naar het hoog op de klif gelegen monument van de Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace dat ooit door de franse geheime dienst in de haven van Auckland tot zinken werd gebracht. Ver uit de kust van Mautauri Bay ligt nu het wrak van de Rainbow Warrior in de Pacific Ocean waar het als duiklocatie een nieuwe bestemming kreeg.

Image00002

Image00004De waterval van Kerikeri draagt de toepasselijke naam Rainbow Falls hetgeen waarschijnlijk weinig van doen heeft met de Rainbow Warrior. Kerikeri is ook de plek waar aan het Kerikeri Basin een van de oudste nederzettingen van New Zealand ligt. De Kerikeri Mission Station werd hier in 1819 opgericht. In de missiepost staat ook het oudste overgebleven stenen gebouw van New Zealand, de Stone Store uit 1835.

Image00005Rond Kerikeri ligt het belangrijkste historische gebied van New Zealand. We schrijven 1840 als bij Waitanga het verdrag wordt getekend tussen de Britse Kroon en de meest vooraanstaande Maori stamhoofden. De Waitangi Treaty Grounds met het Treaty House is sinds 1932 Nationaal Monument op voor de Maori heilige grond. Het is de nummer 1 attractie in New Zealand. En nu BIrdybear hier ook is geweest zal de belangstelling alleen nog maar toenemen :). De golfbaan van Waitangi, direct naast de Treaty Grounds laten we links liggen. Golf kent nu eenmaal zijn eigen heilige plaats en daarvoor waren we al eens in Schotland. Helaas zijn we niet in de gelegenheid om een wandeling te maken over de boardwalk door het mangrove bos. Volgens de plaatjes bijzonder mooi maar precies vandaag wegens onderhoud gesloten. ‘Vandaag van alles wat’ maar deze dus even niet.

Image00006
In Harura, bij de B&B van Rob en Niek onze camperverhuurders, halen we een verrekijker op welke volgens de inventarislijst in de camper aanwezig zou moeten zijn. We komen later deze reis vast nog op hotspots terecht waar deze kijker ons goede diensten kan bewijzen. Via het toeristische Paihia rijden we naar de ferry van Opua. De weg naar onze eindbestemming van vandaag voert ons langs de schitterende baaien van de Bay of Islands. De steile wegen brengen ons regelmatig naar grote hoogten waar de uitzichten over de baaien en de Pacific Ocean adembenemend zijn. Richting winter wordt het dagelijks vroeger donker en kort voordat het zal gaan gaat schemeren arriveren we in de baai van Whangaruru. Hier vinden we op de locale campground wederom een plek vrijwel aan het water. Een prima stek voor de komende nacht.

Image00007

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.