BirdybearOnTour

Ver weg en toch ineens dichtbij…

Na de vroege douche staat de zon net boven de baai van Whangaruru. Vroeg foto moment vandaag en mooi om mee te starten. In the campground office horen we dat onze credit card hier niet werkt. Ze accepteren de NZD 25,- die we op zak hebben en nog voor achten rijden we de poort uit. Voor de verandering 🙂 zijn de wegen smal en bochtig en de uitzichten onveranderd mooi. Geen straf om hier te rijden.

Image00001Vandaag bestemming Auckland via de watervallen van Whangarei, de Abbey Caves, Whangarei centrum en de cliffen van Mangawhai Heads. De watervallen hebben de naam bijzonder te zijn en dat blijkt te kloppen. De mooie vrije val etaleert zich in een komvormige groene omgeving met onder de watervallen een groot basin. Fotogeniek en ons bezoek beslist waardig.

Image00002Daarna de aangename wandeling naar de drie verschillende Abbey Caves en een bezoekje aan het centrum van Whangarei. De cliffwalk, rond lunchtijd, is toegankelijk via de beach van Mangawhai bij laagwater. De oostelijke wind vanuit de Pacific veroorzaakt om het moment dat wij er zijn een behoorlijke vloed waardoor de cliffwalk de komende uren onbereikbaar is. We lunchen in onze camper op de parking van de surfers beach en geven korte tijd later gas richting Auckland.

Vroeg in de middag voeren we het adres van ‘Uncle Leo’ in in de navigatie van onze camper. Of ‘Uncle Leo’ thuis is weten we niet maar we wagen de poging. Eenmaal aangekomen ziet het er wat verlaten uit maar na de druk op de bel begint een bijzondere ontmoeting. ‘Uncle Leo’ draagt de achternaam Bult en is afkomstig uit Bakhuizen in Friesland. Precies 63 jaar geleden, uur en dag nauwkeurig, vertrok ‘Uncle Leo’ uit de haven van Rotterdam om een maand later per schip op het Zuidereiland van New Zealand te arriveren. Zoals hij zelf aangeeft om de kans te benutten in New Zealand een nieuw bestaan op te bouwen. Een start met vier koffers en letterlijk een lege portemonnee. Uiteindelijk bouwt ‘Uncle Leo’ samen met zijn vrouw en uiteindelijk 11 kinderen een mooi bestaan op in New Zealand. Terwijl we geboeid naar alle verhalen van ‘Uncle Leo’ luisteren, zijn foto’s van nu en uit de tweede wereldoorlog in Gaasterland bekijken vernemen dat de vrouw van ‘Uncle Leo’ enkele dagen geleden, na een langdurig ziekbed, is overleden. ‘Uncle Leo’, inmiddels 93 jaar oud maar bijzonder vitaal, is verrast met ons bijzondere bezoek en de speciale connectie waardoor dit bezoek tot stand is gekomen. Teake Bult, de volleybaltrainer van Ingeborg, en zijn vrouw Ukie zijn gewaardeerde volgers van het Birdybear blog en informeerden ons via een reactie in het blog over het bestaan van ‘Uncle Leo’. Voor Birdybear een hele speciale reactie op het blog en dus een uitgelezen moment om invulling te geven aan deze bijzondere connectie. Teake’s gezondheid vertoont helaas een sterk dalende curve waardoor we niet weten of we bij terugkomst nog in de gelegenheid zijn om bij te praten over onze ontmoeting met ‘Uncle Leo’. Het blog vormt nu mogelijk de onmisbare schakel om dat toch nog te doen. En we weten zeker dat Teake, Ukie en naaste familie dat zullen waarderen. Als mooie herrinnering voor onszelf en in het bijzonder als gebaar aan Teake en Ukie onderstaand de foto’s die we bij ‘Uncle Leo’ hebben gemaakt. Het werd voor ons een memorabel bezoek met een diepe lading. Het zijn van die momenten die reizen en ontdekken zo bijzonder maakt. Laten we hopen dat we dit bij terugkomst nog kunnen delen. Morgen staat Auckland centrum op het programma, tot dan!

Image00003

Image00004

Image00005

Image00006

Image00007

Voel je vrij om te delen!

4 gedachtes aan “Ver weg en toch ineens dichtbij…

  1. Teake Bult

    Wat begon de dag goed vandaag.Wat een prachtig verslag.Ik las het Teake voor en zag de kop en had toen al een vermoeden.Ik wou dat jullie hadden gezien wat het teweeg bracht bij hem.Hij vond het geweldig.Had dit nooit verwacht dat jullie dit bezoekje hadden gebracht.Ik had er stiekum wel een beetje op gerekend.Het was ontroerend te zien de plaatjes erbij.Ikwil jullie bedanken hiervoor.

  2. Andrea

    Super, ook de foto’s, heel mooi!! Heit vond het prachtig!!
    Geweldig dat jullie even op bezoek zijn geweest bij Ome Leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.