BirdybearOnTour

Vrijdag de 13e…

Op onze voorlaatste dag parkeren we, nadat we door de drukke ochtenspits van Johannesburg zijn gereden, onze Birdybear 4×4 voor de deur van het Apartheid museum. Op de grote parking zijn we de enige zielen hetgeen niets met de datum van vandaag van doen heeft. We zijn vroeg omdat we vanaf hier met bus of taxi naar de township Soweto willen en het museum heeft op dit tijdstip de beide ingangen nog niet open.

IMG_8991Voor de busverbinding zijn we eveneens te vroeg dus nemen we vanaf het tegenover liggende casino de taxi naar Soweto. Ruim op tijd melden we ons aan de balie van Lebo’s Backpackers. Een guesthouse in de township, maar ook de locale specialisten voor een tour per fiets of te voet.

 

IMG_8983

IMG_8986Tijdens de tour krijgen we een indruk van het leven in de townships waar ook Desmond Tutu en Nelson en Winni Mandela deels hun roots hadden. We leren over de verscheidenheid aan sociale klassen, maken kennis met de locals en zien waarom sommige initiatieven vanuit blank Zuid Afrika hier niet aanslaan.

 

De gidsen die ons begeleiden behoren tot de plaatselijke incrowd en lijken iedereen te kennen. De sfeer is gemoedelijk en het voelt nergens onveilig, zelfs niet op vrijdag de 13e! Op de plaatselijke markt maken we eveneens een stop en proeven de typisch Zuid Afrikaanse etenswaar. Kinderen zijn hier dol op de witte toeristen en strijden continu om een high-five te kunnen geven.

IMG_8999

Na afloop van onze fietstocht door South West of Town (Soweto), ofwel het gebied waar de zwarte bevolking gescheiden van de blanken van Johannesburg mocht wonen, nuttigen we bij Lebo’s nog een typisch Zuid Afrikaanse lunch. Uiteraard bereid op open vuur en met veel gevoel voor smaak en traditie samengesteld. Per taxi keren we terug naar het Apartheid museum waar de geschiedenis en de context van Apartheid zeer treffend in beeld is gebracht.

IMG_9037Typisch voor Apartheid kent het museum een gescheiden ingang waarbij het ticket random heeft bepaald wie welke ingang moet gebruiken. We blijken een “blank” en “zwart” ticket in handen te hebben dus hebben ieder onze specifieke entree. Zowel het museum zelf als de expositie zijn een bezoek meer dan waard en toont hoe schrijnend het systeem van Apartheid was opgezet en welke strijd er is gestreden om Apartheid weer af te schaffen. Bijzonder om te zien dat Apartheid zo specifiek was dat er bijvoorbeeld geen engelse vertaling voor bestaat.

 

 

IMG_9038

Op de rand van ons vertrek vanuit Johannesburg richting Amsterdam is ook de tijd aangebroken om de reistassen weer te vullen. Niet al te laat in de namiddag keren we terug op de campground zodat we de resterende tijd die we zaterdag nog hebben kunnen gebruiken voor de highlights van Johannesburg. Morgen, ijs en weder dienende, een kort dagje hop-on/hop-off met de rode dubbeldekker. Tussen drie en vier is het inlevertijd voor de camper met aansluitend de drop-off op OR Tambo International Airport. Ons geplande vertrek voor de nachtvlucht met KLM naar Amsterdam staat op de tickets voor 23:15 uur. Nog 24 uur Zuid Afrika waar het in de nachtelijke uren ondertussen beslist koelkast koel is. Vannacht toch maar die extra deken erbij. Welterusten alvast.

Voel je vrij om te delen!

2 gedachtes aan “Vrijdag de 13e…

  1. mary ingenhoven

    Wat was het weer fijn om jullie zo te kunnen volgen. Goede reis terug en……..ook hier in Friesland kun je tijgers los zien lopen!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.