BirdybearOnTour

Een mooie pose…


Vandaag, zondag 2 juni 2019, is Birdybear bijtijds op pad en dat blijkt al direct te lonen. Nog maar net onderweg spotten we de twee eerste elanden in het groene veld langs de weg. Het voorgevoel bleek geen bedrog want net voor vertrek hadden we een wat langere lens klaargelegd voor het geval dat…


Onze eerste stop staat gepland bij de Fiskumfossen waterval alwaar ook een van de langste zalmtrappen van Europa zou moeten liggen. Op de E6 missen we bij gebrek aan een bordje bijna onze stop. Zowel kort voor als kort na de waterval blijken de toegangswegen afgesloten.We keren de Birdymobiel en parkeren deze bij de eerste afsluiting. Klaarblijkelijk wordt het gehele complex gerenoveerd en is alles afgesloten voor het publiek. Via de tijdelijke trappen weten we toch nog af te dalen voor wat blikken op het klaterend geweld maar de zalmtrappen blijven aan het oog onttrokken.

Onderweg genieten we volop van de Noorse natuur die soms wat rommelig overkomt door de vele bouwactiviteiten aan nieuwe E6 wegsegmenten. Aangezien die vaak op de plek komen van de bestaande doorgaande route rijden we met grote regelmaat door veredelde bouwputten.Met als gevolg modderige wegen, vol kuilen en langdurige snelheidsbeperkingen met max. 50 kilometer per uur. En kilometers maken is hier toch al een dingetje aangezien onze hoofdweg vooral een 80 kilometer per uur weg vol met 60 en 70 kilometer trajecten.

Gelukkig heeft Birdy geen haast en valt er genoeg te zien. Soms onder blauwe hemel en dan weer met de ruitenwisser op de interval stand. Opnieuw spotten we wat rendieren en keren tot twee keer toe de Birdymobiel op onze hoofdweg voor wat tastbaar fotomateriaal. Een van de exemplaren blijkt een waar model en poseert ongevraagd door een van de kleine heuveltjes in het veld te beklimmen om zichzelf wat beter te tonen. Altijd welkom natuurlijk!

Eenmaal in Mosjoen aangekomen komen de hiking boots weer uit de kast en beklimmen we de Sherpa trap. Onze treden bestaan uit keurig gestapelde rotsblokken. Maar zeker niet eenvoudig te beklimmen en een aanslag op ons uithoudingsvermogen. Iedere stap vraag een flinke afstand omhoog waarbij de nodige hoogte meters worden afgelegd. Voor vandaag is de top op 800 meter veel te ambitieus zeker in de wetenschap dat ook het afdalen geen kattenpis zal zijn. Zodra we mooi zicht hebben op Mosjoen met uitzicht op de oude Sjogatta besluiten dat dit voor vandaag ons toppunt is en keren om opnieuw vele honderden reuze treden te killen op onze route terug naar de parking. Beneden blijkt de oude Sjogatta de enige noemenswaardige straat in het centrum van Mosjoen te zijn, goed voor weer wat lekkere Birdybear HotShots. 

Richting Mo-I-Rana blijkt onze E6 wegens doorlopende verbouwing afgesloten. Gelukkig heeft men de omleiding goed aangegeven zodat we na verloop van tijd weer terugkeren op de vertrouwde E6. Via een van de langste tunnels tot nu toe, bijna negen kilometer lang, komen we net na ‘Mo’ aan op onze campingspot van vandaag. Zomaar ergens aan de rivier in de buurt van de Gronliggrotten. Helaas gesloten omdat het korte seizoen nog niet is begonnen.

Vandaag voorlopig even de laatste zonsondergang. Vanaf middernacht tot twee uur erna. Morgen passeren we op anderhalf uur vanaf hier de poolcirkel en kunnen we gaan genieten van 24 uur zon boven de horizon. Op naar Birdy’s nieuwe mijlpaal in het volgende bericht. See you boven de poolcirkel!

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.