BirdybearOnTour

Polarsirkelen #1…


Als we ons na anderhalf uur rijden op de hoogvlakte van de Saltfjellet bevinden daalt de temperatuur tot vier a vijf graden. Overal om ons heen zien we sneeuw tot vlak naast onze doorgaande route. In de verte zien we wat campers opdoemen op een parking naast de weg. Vast de plek van het Polarsirkelen Senter dat zich bevindt op 66.33’ North, de breedtegraad van de poolcirkel. Vandaag passeren we de poolcirkel voor de eerste keer dit jaar, in de wetenschap dat we deze exercitie in 2019 nog drie maal zullen herhalen. En ook nog eens op vier verschillende plekken. To be continued in toekomstige posts!


Na het korte bezoek aan 66.33’ North toeren we door in de richting van Rognan. Deels over fonkelnieuwe E6 trajecten en deels door de bouwputten waarmee we al eerder hebben kennisgemaakt. Net na Rognan werden in het verre verleden de molenstenen uit de rotsen gehakt en na een korte hike weten we nog wat restanten te signaleren. Leuk, lekker om weer even de benen te strekken en zuurstof te happen, maar zeker geen attractie van formaat.

Onze volgende korte stop is bij de super in Fauske, op korte afstand van Rognan. We scoren o.a. heerlijk gekruide worstjes  voor de lunch. Een prima bodem voor het middagje tunnelen dat ons te wachten staat. Vele kilometers rijden we deze middag door korte, lange en hele lange tunnels. Omdat er bij de Tystfjorden geen tunnel bestaat heeft men ooit de ferry uitgevonden. 

Van Bognes naar Skarberget varen we over over de Tystfjorden naar ons laatste E6 traject van deze maandag. Met een verse, volle tank diesel arriveren we hoog boven Narvik bij de Narvikfjellet, de lift die ons bij voldoende heldere hemel vanavond bergop zal brengen. Zodat Birdybear extra goed kan zien dat Narvik vandaag geen zonsondergang kent. En dan kunnen we gelijk even kijken waar die enthousiastelingen met ski’s op de schouder die latten onderbinden.

Ruim na elf uur in de avond keren we terug naar het dal. En het blijft bijzonder dat de zon dan nog hoog aan de hemel staat. Waarschijnlijk goed gegokt vandaag want de weersverwachting voor morgen is niet al te best.

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.