BirdybearOnTour

Ferry strange…


Op Sommaroy schijnt zowaar de zon als Birdybear ontwaakt. Na een relaxed ontbijt trekt het geluid van de plotseling oorverdovend krijsende meeuwen onze aandacht. Hoog boven ons zien we de meeuwen de berg Hillesoya ontvluchten. En dan zien we de oorzaak: twee roofvogels, zo te zien adelaars, zweven boven de meeuwenkolonie. Het valt nog niet mee om de cirkelende vrienden in het vizier van de lange lens te krijgen. En dan ook nog uit de hand. Uiteindelijk lukt het toch om wat HotShots op de digitale geheugenkaart vast te leggen


Als we enige tijd later vertrekken richting de ferry van Brensholmen is er onderweg nog tijd genoeg om het landschappelijk schoon van Sommaroy en omgeving vast te leggen. Eenmaal bij de ferry blijkt dat we wederom een bootje eerder dan gepland mee over kunnen. Als een van de laatsten in de drukke wachtrij kunnen we nog net mee aan boord. Mooi want het geeft ons vandaag ongepland meer tijd voor de sightseeing over het eiland Senja.

Onze slingerende route voert ons van het noordoostelijk gelegen Botnhamn langs de westelijke kustlijn naar Gryllefjord in het zuidwesten. Alhoewel we al vele duizenden mooie kilometers onderweg zijn biedt Senja toe nu toe de meest boeiende panorama’s. Dat het goede weer dit alleen nog maar versterkt behoeft geen toelichting. Bijzonder is dat sommige waterpartijen met enige regelmaat azuurblauw zijn gekleurd. En zodoende ontstaan er uitdagende contrasten tussen de vele tinten blauw van het fjordenwater, de tinten groen op de vele berghellingen en het steengrijs van de onbegroeide steile toppen. Werkelijk een genot om deze Norway Scenic Route Senja vandaag te rijden.

Wat we dan nog niet weten  is dat we veel meer kilometers over Senja zullen rijden dan gepland. Eenmaal in Gryllefjord sluiten we aan bij de drukke rij met campers. Aldaar proberen we helder te krijgen of het gerucht dat de ferry niet zou varen mogelijk wel of niet klopt. Volgens de meeste aanwezigen evenals het digitale infobord zou de ferry om 19:00 uur gescheduled staan. Dus een overtocht met de ferry die ‘s middag om 17:00 uit Andeness onze richting op moet varen.

Terwijl we in de wachtrij een plekje opschuiven omdat er iemand is die het niet vertrouwd checken we het weer. En dat geeft aanleiding voor stijgende onzekerheid. Deze zomerverbinding gaat over open zee en de wind voor vanavond en morgen gaat bovengemiddeld pittig worden. Birdybear besluit tot een rondje dorp en legt contact met de kok van het plaatselijke restaurant, annex lunchroom en bakkerij. En hij weet het antwoord: de ferry van vanmiddag zal gezien de windkracht niet uit Andenes vertrekken en ook de afvaarten van tweede pinksterdag staan vooralnog On Hold.

Gezien de te verwachten drukte op de smalle en gehavende wegen op Senja knijpt Birdybear er snel en stiekem tussenuit. Omrijden naar Andeness op de Vesteralen vraagt ongeveer twee dagen reizen en enkele honderden kilometers. Waarvan opnieuw zo’n 80 kilometer voordat we Senja  in het zuidoosten kunnen verlaten. Op z’n zachst gezegd ‘Ferry strange’ dat er nergens info beschikbaar is wanneer de veerdienst uit de vaart is. Zowel niet en-route als bij de ferry haven. Als we uiteindelijk in Sorreisa arriveren voor de overnachting zijn we ook nog mooi op tijd om de Grand Prix van Montreal op de Ipad te volgen.

End goed al goed! Morgen door in de richting van Andenes, nog een flink eind van hier. Of dat ook een route met obstakels gaat worden lees je in een volgende editie. Tot later, dan vanaf de Vesteralen?

Voel je vrij om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.