BirdybearOnTour

Na 8.545,8 kilometer…

Na ruim acht-en-een-half-duizend gereden kilometers is de Birdymobiel op 1 juli 2019 om 11:20 uur weer @home. Door de oversteek met de Superspeed2 van Denemarken naar Noorwegen v.v. en de vele kleine en grote ferry crossings in Noorwegen en Duitsland is ons aantal gereisde kilometers natuurlijk nog een behoorlijk stuk hoger.

Ons laatste traject vanuit Duitsland naar huis verliep vlot en soepel en kende nog een tussenstop in Heerenveen bij het gemeentelijk depot. Daar lozen we het chemisch toilet, ons onmisbare hulpmiddel bij een BirdybearOnTour avontuur waar we eigenlijk maar twee keer gebruikt maakten van een betaalde overnachtingsspot. Ook de nieuwe omvormer, 220v uit de 12v boordinstallatie, heeft z’n diensten bewezen. Nooit zonder lege camera accu’s, altijd geladen Ipads en Iphones en immer een volledig beschikbare laptop. Handig voor alle digitale vastleggingen van onze avonturen. Last but not least beleefden we plezier aan onze electrische levellers onder de Birdymobiel. Zo sliepen we lekker horizontaal op oneven ondergronden en is het prima douchen als het douchewater z’n weg goed kan vinden naar de vuilwatertank via de drie aanwezige douche afvoeren.

Van Zuid naar Noord is Noorwegen een uitgestrekt land daar waar het in de breedte in sommige delen bijzonder smal is. Onze gedegen voorbereiding, de creatieve routes en het gebruik van heel veel ferry’s maakte dat we nauwelijks trajecten ‘dubbel’ hebben gereden. En waar dat wel zo was hadden we dat door het indrukwekkende landschap nauwelijks in de gaten.

Onderweg varieerden de temperaturen van net boven het vriespunt tot de 33 graden tijdens onze terugreis vanuit Denemarken. De shorts kunnen ongebruikt weer terug in de kledingkast en voor ons nog wat koelere avontuur in oktober had de Noorse uitverkoop nog wat warme aanbiedingen beschikbaar.

Rijden en reizen door het uitgebreide Noorwegen was vooral heel veel genieten. Soms vanachter langdurige vegende ruitenwissers maar ook tijdens de vele uitstapjes, excursies, hikes, ferry crossings of op die majesteuze plekken waar we de Birdymobiel parkeerden voor de nacht.

En dan die Noorse nachten waarbij de zon nooit ondergaat zodat iedereen van vroeg tot laat, zover er tijdsbesef is, over een continue vorm van energie lijkt te beschikken. En waar de zonnepanelen op de Birdymobiel graag hun graantje van meepikken.

Financieel hebben we de balans nog niet opgemaakt maar Noorwegen is verre van voordelig. Voor zover al aanwezig is het buiten de deur consumeren van maaltijden en consumpties niet vriendelijk voor het reisbudget en zelfs onze camperdiners wisten keer op keer de creditcard bij de supermarkten te pijnigen.

Door de lage gemiddelde snelheid van 53 kilometer per uur dieselden we onder de 1 op 10 tijdens onze gehele reis. Selectief tankgedrag helpt absoluut om de brandstof kosten goed in de grip te houden. Met omgerekend een gemiddelde dieselprijs van 1,40 in Noorwegen tanken we fors onder het landelijke gemiddelde.

Los of Noorwegen nu wel of niet duur is: wat Birdybear betreft was Noorwegen vooral een onbetaalbaar mooi avontuur met vele onuitwisbare indrukken. Wij reisden er nu ruim een maand maar dat had wat ons betreft ook een half jaar mogen zijn. Rust, ruimte, natuur en bovenal de vrijheid om letterlijk te gaan en te staan waar we wilden hebben absoluut bijgedragen aan dit succesvolle BirdybearOnTour avontuur. Noorwegen: van harte aanbevolen 🙂

Uiteraard zijn we heel benieuwd hoe we Noorwegen, straks in oktober, vanuit een heel ander perspectief gaan ervaren. Dan zijn we gebonden aan het boordschema van de MS Spitsbergen, dineren we aan boord, zijn de dagen beperkt gevuld met daglicht, liggen de temperaturen een stuk lager en is onze bewegingsvrijheid bovenal beperkt tot het scheepsoppervlak.

Dan beschouwen we Noorwegen vanaf het water en weten, met de ferry crossings vers in het geheugen, dat dit bloedstollend mooi kan zijn. We voelen ons oprecht bevoorrecht dat deel III van onze Noordelijke Trilogie over ongeveer 3,5 maand zal starten. Waar we reistechnisch nu vooral organiseren en improviseren zullen we in oktober naar verwachting meer ‘consumeren’, met een gemiddelde snelheid onder die van de Birdymobiel.

Voor Birdybear is het reisblog ondertussen een jarenlange traditie geworden. Soms een tijdvreter, soms een tussensprintje bij gebrek aan tijd, prioriteit, effe geen zin of geen bereik. Maar bovenal ons digitale geheugen! Omdat we meer beleven dan dat onze persoonlijk ‘harde schijf’ kan wegschrijven voor de eeuwigheid. En omdat het delen van onze reiservaringen een extra dimensie geeft aan onze avonturen.

We hopen dat jullie in oktober virtueel met ons inschepen aan boord van de MS Spitsbergen. En dat we opnieuw mogen rekenen op al die leuke, spontane, hartverwarmende en vriendelijk berichtjes in het blog of via de andere socials. Dank daarvoor! Tot later, opnieuw rondom Noorwegen!

Voel je vrij om te delen!

2 gedachtes aan “Na 8.545,8 kilometer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.